• info@omeryavuz.com.tr
  • 08508116629

Diz Ağrısı Nedir?

Diz ağrısı, vücudun diz bölgesinde yırtılmış bir bağ veya yırtılmış kıkırdak gibi bir yaralanmanın sonucu olabilir. Artrit, gut ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere tıbbi durumlar da diz ağrısına neden olabilir. Diz ağrısı, her yaştan insanın etkilenebileceği ve yaygın görülen bir şikayettir. 

Daha hafif diz ağrısı türleri bireyin kendisine dikkatli bakmasıyla kendiliğinden düzelebilir. Aynı zamanda fizik tedavi ile dizlik kullanımı da diz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazı vakalarda diz için cerrahi onarım ve müdahale gerekli olabilir.

Diz Nedir?

Diz, ana işlevi ayak bilekleri ve kalçalarla birlikte vücudun ağırlığını taşımak olan, bacaklarda uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında yer alan bir eklemdir.

Yapısal olarak basit bir eklemden daha fazlası olan diz aynı zamanda bükülebilir ve dönebilir. Dizler bütün bu eylemleri gerçekleştirip aynı esnada tüm vücudu desteklerken kemikler, bağlar, tendonlar ve kıkırdak dahil olmak üzere bir dizi yapıdan faydalanır. 

Diz içi ve dışı ya da önü ve arkası olmak üzere iki bölüme ayrılır. Diz ön taraftan aynı zamanda patella olarak adlandırılan diz kapağı ile korunur. 

Diz eklemi içindeki tüm yüzeyler kıkırdak doku ile kaplıdır. Uyluk ve kaval kemikleri arasında gelen yükü taşıyan kıkırdak yüzeyler, menisküs adı verilen ve iki esnek kıkırdaktan meydana gelen bir yapı ile korunarak desteklenir.

Menisküs “C” harfi formuyla yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiği arasındaki yapısal uyumu sağlar, dizin taşıdığı binen yükün tüm eklem yüzeyine dağılmasını sağlar, gelen darbeleri emer, eklemin sabit kalmasını sağlar yani bir amortisör görevi görür. 

Bağlar dizin parçalarını birbirine sabitleyen, yoğun lifli ana yapılardır. Bağların her iki ucu kemiklere yapışır ve sınırlı esneklikleri vardır.

Bulundukları yere göre dizin yana ya da öne açılmasını önlerler. Tendonlar ise bağlara benzeyen, lifli, bir uçları kemiğe yapışan, ancak diğer uçları adaleyle biten, bu sayede adalenin hareketini kemiğe taşıyan yapılardır.