• info@omeryavuz.com.tr
  • 08508116629

Kireçlenme Nedir?

Kireçlenme ya da tıp dilindeki adıyla osteoartrit, dünya çapında milyonlarca insanın yaşadığı kronik bir eklem rahatsızlığıdır. Kemiklerin uçlarını çevreleyen kıkırdak dokunun zamanla aşınması, yıpranması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Zaman içerisinde kötü gidişatlar gerçekleşebilir, kemikler parçalanabilir ve eklem içinde birikmeye başlayabilir. Bu vücutta iltihabi bir süreci ve devamında ağrı ataklarını ortaya çıkarır.

40 yaş üstündeki bireylerde görülme sıklığı artmakla beraber, ağır yük taşımak gibi fiziksel hareketlerde bulunan insanlarda da çok sık rastlanılmaktadır. Eklem kireçlenmesi, eklem hastalıkları yaşanmasının önündeki en büyük sebeptir. Kireçlenmeden esas etkilenen eklemleriniz; diz, kalça, bel, boyun, başparmak eklemleridir.

Yaşın artması, obezite probleminin var olması, eklemlerin aşırı kullanımı ve genetik yatkınlık gibi faktörlerle risk ihtimali oldukça artmaktadır.

Hareket halinde kireçlenme ağrıları daha fazla hissedildiği için hastanın dinlenmesi kendini fazla yormaması, ağırlığa maruz kalacağı hareketlerden kaçınması tavsiye edilir.

 

Kireçlenme Nedenleri Nelerdir?

Kireçlenme, eklemlerinizi çepeçevre saran kıkırdak dokunun aşınmasıyla ortaya çıkan bir problemdir. Ve bu doku tamamen aşındığı takdirde, kemik kemiğe sürtünme noktasına kadar gelebilir.

Obezite sorunu, sporcu yaralanmaları, kalıtımsal etkiler, eklemlerin aşırı kullanımı, yaş gibi faktörler kireçlenmeye neden olmaktadır. 

İdeal kilonuzu koruduğunuz takdirde, diz, kalça ve belinizde oluşabilecek kireçlenmenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca kilo kaybı kireçlenmenin ilerlemesini azaltabilir. Sporcu yaralanmalarında kireçlenme gelişme riski oldukça fazladır. 

Kıkırdak yapımında genlerden kaynaklı kalıtsal bir sorun mevcut olduğunda bu eklemlerin daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Ayrıca bazı eklemlerin aşırı derecede fazla kullanımı kireçlenme riskini hayli artırmaktadır.

Yaşınız arttıkça kireçlenme problemi yaşama ihtimaliniz de eş zamanlı olarak artmaktadır.